5-onodiga-kostnader-i-ditt-foretag
Publicierad 2019-04-25

5 onödiga kostnader i ditt företag

Har du koll på kostnaderna i ditt företag? Tänk om du betalar onödigt mycket för vissa saker så att din ekonomi blir ansträngd. Med största sannolikhet har du minst 5 onödigt höga kostnader. Här är tipsen som hjälper dig att ta kontroll över dina utgifter.

Börja med att kolla igenom de kostnader du har nu. Det är enkelt. Ta bara fram pärmarna med fakturor från ett år tillbaka och ta en titt. Det är lätt hänt att vissa kostnader bara glider igenom utan att du egentligen funderat över om de tillför något till ditt företag.

1. Byt lokal eller förhandla hyran

Hur mycket betalar du i hyra för lokalen du sitter i? Hyran är ofta en stor kostnad som det är värt att fundera över. Du kan leta efter en billigare lokal. Eller så förhandlar du hyran när ditt kontrakt löper ut. Du kan också hyra ut en viss del av din lokal till andra företag så får du en hyresintäkt. 

2. Se till att dina konsultavtal ökar intäkterna eller sänker kostnaderna

Anlitar du konsulter? Fråga i så fall alltid hur mycket de tar betalt för att arbeta med företag i din storlek och bedöm om det verkar som en rimlig ersättning. Det är många företagare som lägger pengar på tjänster som de faktiskt inte behöver. Gå igenom dina avtal och kolla om de bidrar till att öka dina intäkter (eller sänka kostnaderna). 

3. Jämför dina abonnemang och sänk dina kostnader

Här kan du antagligen spara en hel del pengar. Gå igenom dina leverantörsavtal och kolla vad du betalar för mobilen, elen, bredbandet, larmet och andra abonnemang som till exempel tidningar. Behöver du alla abonnemang? Jämför för att se vad du får för pengarna. Du kan med största sannolikhet sänka dina kostnader. Men du kan även få bättre produkter och tjänster. Du kan till exempel jämföra ditt mobilabonnemang här

4. Dra nytta av kostnadsfria mjukvaror

Idag behöver du inte köpa dyra licenser för många produkter som du använder. Dra nytta av gratisvarianter som finns på nätet istället. Till exempel kan du använda Google Drive för att skriva, skapa exceldokument och presentationer. Du kan även använda canva.com för att skapa snygga bilder till en mängd olika media. 

5. Spara pengar på fakturor och resor

Du kan enkelt sänka kostnader för porto och pappersfakturor genom att använda digitala brevlådor och e-fakturor. Dessutom värnar du då om miljön. Du kan även dra ner på utsläpp och resekostnader genom att använda webbmöten istället för personliga möten. Digitala brevlådor och e-fakturor förenklar arbetsdagen och värnar miljön. Webbmöten drar ner på både utsläpp och resekostnader.Tack vare delningsekonomin har du dessutom möjlighet att låna ut sådant som du inte behöver äga eller hyra ut det du för stunden har för mycket av. 

 

fb
twitter
linkedin