schysstsalj
Publicierad 2019-05-08

Schysstsälj

Vill du sälja så mycket som möjligt? I så fall ska du köra med schysstsälj – det nya sättet att få kunderna att säga ja. Här får du 5 tips som hjälper dig sälja mer genom att bry dig.

Skippa hårdsäljet och ”sälj till varje pris till alla alltid”. Den typen av försäljning funkar inte speciellt bra längre. Satsa istället på att verkligen förstå kunden. Nyckeln till ”schysstsälj” är att skapa en känsla av köplust hos kunden eftersom det spelar ingen roll hur bra erbjudande du har om kunden inte har lust att köpa. Du behöver därför vara schysst, lättsam och trevlig att ha att göra med om du vill sälja till så många kunder som möjligt.

Här följer 5 tips för att sälja mer. 

1. Lyssna, lyssna och lyssna lite mer

Låt kunden berätta mer. Var generös med din tid och försök verkligen förstå vad kunden vill. De flesta har väldigt bråttom med att berätta om sig själva och produkterna de säljer. Det är avtändande och skapar inte köplust. Jaga därför inte att hitta lösningar direkt. Ställ följdfrågor och se till att du verkligen förstått vad kunden vill. Se till att kunden känner att han eller hon fått tid att prata och att du faktiskt har lyssnat. 

2. Var 100 % ärlig

Att sälja handlar om att bygga förtroende, snabbt. Om kunden inte litar på dig kommer hen i de flesta fall inte att köpa. Var därför 100 % ärlig i alla situationer. Om kunden frågar något och du inte har ett bra svar så säg det. Krångla inte in dig i smålögner och halvsanningar. Det är bättre att säga, ”Jag vet inte, men jag kan ta reda på det”, istället för att hitta på något. Då kommer kunderna att lita på dig. När kunden känner förtroende för dig så kommer hen också att köpa mer. 

3. Tänk som en rådgivare istället för säljare

När du tänker på kundens bästa i första hand kommer du på lång sikt att sälja mycket mer. Det beror på att nöjda kunder berättar för andra om vad de har handlat och vem de har handlat av. Om du får ett rykte om dig att alltid göra det som är bäst för kunden som kommer det sprida sig till fler och fler. Om dina kunder däremot berättar på Facebook eller annan social media att det är missnöjda - vad tror du händer då? Precis. Sänkt försäljning. Tänk därför som en rådgivare som bara vill kundens bästa så kommer försäljningen att skjuta i höjden. 

4. Shit happens och vad du ska göra då

Vad gör du om kunden är missnöjd? Enkelt! Be dem berätta så kan du vända en missnöjd kund till en nöjd kund. Säg något i stil med det här, ”Jag vill att du ska bli nöjd, vad är det som inte är bra?  Är det något mer du inte är nöjd med?  Vad tycker du är en rimlig kompensation?” När kunden får berätta och någon faktiskt lyssnar så fungerar detta som en läkande process för de flesta kunder. Låt därför kunden berätta. En omvänd kund är i regel mycket lojal, mer lojal än vanliga kunder.

5. En fråga du behöver kunna besvara

Varför ska kunden köpa av dig? Det här är en nyttig övning att göra för hela företaget (och för dig själv om du är soloföretagare). När du har ett bra svar på den frågan kan du jobba mycket mer fokuserat och då kommer försäljningen att lyfta. 

Lycka till med schysstsäljet! 
 

fb
twitter
linkedin